V mesecu novembru ob tradicionalnem slovenskem zajtrku na šolski jedilnik uvrščamo tudi jedi na žlico slovenskih pokrajin.
Jedi bodo na šolskem jedilniku po spodnjem razporedu:
- sreda, 8. 11. 2023: Bograč (Prekmurje)
Bograč je tradicionalna slovenska jed iz Prekmurja. Gre za čudovito enolončnico iz več vrst mesa, ki se kuha več ur. Na koncu kuhanja mesa se doda v bograč še krompir, ki ga kuhamo do mehkega.
- sreda, 15. 11. 2023: Štajerska kisla juha (Štajerska)
Tradicionalna štajerska juha, pripravljena iz svinjskega mesa. - sreda, 22. 11. 2023: Jota s kislim zeljem in klobaso (Primorska)
Jota je odlična jed, ki nudi ogromno ugodja, preprost recept za hladne dni. Jota je znana predvsem na Primorskem. - sreda, 29. 11. 2023: Piščančji ajmoht (obara) z žličniki (Dolenjska)
Ajmoht je izraz za hrano z dodatkom moke. Slovenski izraz je obara. Piščančja obara je preprosto in slastno kosilo za vse dni v letu. Okusna, hranljiva in postrežena z mehkimi domačimi žličniki.DOBER TEK!
Pripravila: Petya Prodanova
organizatorka šolske prehrane